3.06.2018

Testujeme Leo Express. (Polsko - Krakov)

A rovnou do Krakova, historické rezidence polských králů, které je zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO a je druhé největší město v Polsku.
Proč jedeme v téhle zimě? 
Už se nám stýskalo po výletě, po zážitcích, prostě jen sbalit bágl a cestovat. A Maxmilián si moc přál jet zas někam vlakem. Okukujeme nabídku levných jízdenek, vyhledáme hostel na bookingu a vyrážíme v osvědčené sestavě: syn, dcera, vnouček a já.
Cestování by nemělo stát majlant, i my se snažíme vejletit nízkonákladově:
  • 658 Kč / osoba Pardubice - Krakov a zpět (viz Leo Express ), dítě zdarma
  • ubytování v hostelu za krásných 274 Kč na dvě noci/ osoba a za dítě nic nechtěli :) 
  • parádní prodloužený víkend za 932 Kč pro jednoho

Ve vlaku se dá s malým klukem dělat spousta věcí, hrát, povídat, pojídat, koukat z okna. Byla to fofr jízda v Leo-Expressu. V Bohumíně přesedáme na autobus a pokračujeme do Krakova.


Vítá nás mrazivý, ale slunečný  Krakov. Hned u nádraží mapa jako hrom, ale íčko je íčko :).


Se zimou se počítalo. Konečně jsem vytáhla lyžařské funkční triko, které už léta čeká ve skříni na svou  premiéru. Dále to jistí hřejivá flíska a jégrovky :). A Max je také jak ve vatě, žádný strach.


 A protože se nejlépe  plánuje v klidu u horkého svařáku, zasedáme k poradě v příjemném baru.


Hostel jsme vybrali co nejblíže k centru, perfektní poměr cena - poloha. Když jsme otevřeli hlavní dveře, zatrnulo ve mně :(. Ale stejně jako v životě, nehodnotit po prvním dojmu, dát tomu šanci :). Usměvavá recepční, teplo, čisto, vybavená kuchyň, příjemná společenská místnost a různí cestovatelé, jak už to tak v hostelech chodí. Musím uznat, že takovéhle ubytování má zajímavou atmosféru. Max ani nechtěl jet domů, jak se mu tu líbilo.


Krakov má 766 739 obyvatel, spoustu kostelů, historických budov, parků a synagog.


Nad řekou Vislou na Wawelském vrší stojí královský hrad, zámek a katedrála.

Mě nadchla budova Collegia Maius, původní historické sídlo Jagellonské univerzity. Byla založena v roce 1364, po  Karlově  v Praze. Právě po těchto schodech chodíval i Koperník.



Když jsme unavení, vyhrává cukrárna s dětským koutkem. My padáme vyčerpaně do křesel, srkáme kávu a Max ožívá. Děti se umí nádherně samoobživit.
Rádi chodíme tam, kam chodí místní. Na Novém náměstí v židovské čtvrti je kruhová budova tržnice s nabídkou ovoce, zeleniny a rychlého občerstvení. Nejhojněji se tu nabízejí místní zapiekanky - delikatesa! Příznivce "bleších" trhů by si tu také přišli na své.
Už ten název láká: PIJALNIA WODKY A PIWA - jdeme tam :). Zajímavý interiér, velký výběr, my si dáváme pivko. Závěrečné foto samo pouze pro fotografa.
Ještě stále jsme v Kaziměři -  židovské čtvrti. Musíme ochutnat i něco košer a zas si pochutnáváme.
Výběr malebných hospůdek je fakt neskutěčný. Krakov doporučuju gurmánům!!
Úplně nečekaně se nám procházka židovkou čtvrtí mění v degustaci místních specialit, teď jdeme ochutnat svařák do vyhřátého" stylového stanu". 
Neopakovatelná atmosféra krámků a hospůdek.
V Krakově nebudete strádat ani hladem ani žízní. Taky se tu neztratíte, díky info-mapám na každém rohu, za to místním palec hore.
Jasně že mě nadchly taky tyto kroužky o průměru cca 17 cm. Pletou se ručně za dvou válečků, pak se ponoří do vařící vody, aby už více nekynuly. Mají krásný název obwarzanki a v Krakově je prostě musíte ochutnat!
Navštivte Krakov, stojí to za to!

A jaká byla spokojenost s Leo-Expresem? 
Před zpáteční cestou přišla SMS - zpoždění 200 minut. COŽE????. 
Jeli jsme následujícím autobusovým spojem až do Ostravy a pak s Regio Jet do Pardubic (138 Kč/osoba). Trochu adrenalinu, zda-li stihneme přípoj, koupit lístky atd, ale i to patří k cestování. Za zpoždění busu Leo-Express vrátil 50% jízdného a za nevyužití vlaku celé jízdné.
  • pokud jedete s cestovkou a něco se zvrtne, můžete nadávat na cestovku 
  • pokud cestujete sami, musíte situaci řešit :) -  a že se můžou při cestování semlít věci .





Oblečte se se do luxusu s dámskou mikinou  Klára.  Šila jsem  z příjemného materiálu -  z počesané bavlny, který je nesmírně měkký, příjemný...